SOCIALT ARBEJDE HAR EN SÆRLIG PLADS I MIT HJERTE
Er I et krisecenter, opholdssted, bosted, NGO eller andet, der hjælper de mest udsatte og sårbare mennesker?
Benytter I jer af frivillige og vikarer?
Læs her om tilbud om faglig udvikling for jeres frivillige og vikarer.

EKSEMPLER PÅ WORKSHOPS
Her er nogle eksempler på, hvad de forskellige workshops kunne indeholde.
-
Konflikt håndtering - Hvad er en konflikt? Hvad er konfliktoptrapning? Hvad er ansvaret som medarbejder i en konflikt? Magt og roller i en konflikt - håndtering; mentalisering.
-
Relationskompetence i arbejdet med sårbare udsatte mennesker - Ansvar som medarbejder, forskel på relationer, når man er frivillig og vikar, og når man er fastansat. Magt og ulighed i relationen - ansvar; hvorfor har jeg valgt at arbejde med sårbare, udsatte mennesker? At passe på sig selv, når man arbejder med mennesker…
-
Roller, magt og ansvar som frivillig/vikar - Hvordan kan man navigere i dette? Hvad er mit ansvar som frivillig og vikar? Hvad må jeg og hvad må jeg ikke i en relation? Privat/personlig og professionel. Overinvolvering og underinvolvering.
-
Personlig autoritet og grænser - Hvad er grænser? Hvem sætter dem? Er det okay at sige nej til en sårbar person? Hvorfor kan jeg ikke sige nej? Integritet og samarbejde; indhold og proces; personlig sprog.
-
Viden om tilknytning og trauma og hvordan det påvirker relationen - Hvordan kan denne viden hjælpe mig med at tage ansvar for relationen, afgrænse mig selv, forstå menneskers reaktioner og navigere/justere min respons?
PRAKTISK INFORMATION
-
Temaerne er udarbejdet og skræddersyet afhængig af målgruppen og behovet for medarbejderne, i tæt samarbejde med arbejdspladsen.
-
Alle workshops indeholder både en teoretisk og en praktisk del. Deltagerne får praktiske øvelser og viden, de kan relatere til, som kan omsættes til praksis med det samme, og som er let tilgængelig og enkel.
-
Et vigtigt fokus for hver workshop er selvrefleksion over egen praksis.
-
Workshops kan være både på dansk og engelsk, fysisk og online.
Book en uforpligtende snak for at vide mere om, hvordan jeg kan hjælpe jeres frivillige og vikarer:
WORKSHOP FOR FRIVILLIGE I CARITAS
Jeg har haft fornøjelsen af at afholde en workshop om konflikthåndtering for Caritas og deres frivillige. Caritas er en NGO, der arbejder for at hjælpe de mest udsatte i samfundet gennem juridisk rådgivning, uddeling af madposer, psykologisk støtte og meget mere - alt sammen udført af dedikerede frivillige. Hvis du vil vide mere om Caritas og deres arbejde, kan du læse mere her.
Nedenfor kan du finde slidsene fra workshoppen:
ET BEHOV DER IKKE ER DÆKKET
Jeg har arbejdet en del på det sociale område med sårbar og udsatte mennesker, og gør det stadig i dag. Jeg har været både frivillig og vikar og derefter frivillig/vikar- koordinator. Jeg har arbejdet på et krisecenter for menneskehandlet kvinder, der er udsat for prostitution og tvangsarbejde, samt på opholdssteder for anbragte børn.
Min oplevelse har været, at frivillige og vikarer ofte bliver “overset” - på den måde, at de sjældent får mulighed for fagligt understøttende fora, hvad enten det er supervision, sparring, temadage eller workshops med specifik viden inden for målgruppen og dens behov.
Da jeg var frivillig og vikar, oplevede jeg, at jeg kunne stå i nogle sårbare situationer med for meget ansvar og manglede faglig viden, som kunne have hjulpet mig med at håndtere situationen bedre, men også givet mig tryghed.
Som frivillig- og vikar- koordinator har jeg været med til at arrangere temaaftener for vores vikarer samt sparringsmøder for vores frivillige. Feedbacken var altid meget positiv - det var givende at få faglig viden og sparring, samtidig med at få mulighed for at dele erfaringer og få spejling og støtte.
DET ER LIGE SÅ VIGTIGT AT PASSE PÅ FRIVILLIGE OG VIKARER SOM PÅ DE FASTE MEDARBEJDERE
Frivillige og vikarer udfører et vigtigt og meningsfuldt arbejde, som er afgørende for kvaliteten af den hjælp, der ydes. Mange steder er arbejdsforholdene udfordrende, da man f.eks. kan være alene på en vagt og/eller have for store krav til beslutningskompetence, hvilket kræver, at man er godt forberedt.
Manglende viden og uklarhed omkring ansvarsområder kan føre til mistrivsel blandt medarbejderne. Når frivillige og vikarer mistrives, påvirker det også de beboere eller de mennesker, de hjælper. Mistrivsel i disse grupper kan sprede sig til hele medarbejderstaben.
Et stort problem, jeg har mødt, er udfordringerne ved at rekruttere fagligt dygtige frivillige og vikarer samt udfordringerne i at fastholde dem, man allerede har. Dette fører ofte til en høj medarbejderudskiftning og ustabilitet i teamet, hvilket kan være problematisk for både teamet og beboerne, da der er et stort behov for tryghed.
Jeg er overbevist om, at et tilbud om kontinuerlig faglig udvikling for frivillige og vikarer vil bidrage til at mindske medarbejderudskiftningen og gøre rekrutteringen lettere. Stillingen bliver mere attraktiv, når man ved, at faglig udvikling er prioriteret og en del af det, man får som frivillig eller vikar. Desuden er det vigtigt at anerkende, at det at være frivillig eller vikar kan være en sårbar position i sig selv.